Αγκαλιά η απαγορευμένη σημαντική ...

 Αγκαλιά είναι αυτή που τυλίγει τα χέρια σου γύρω μου, αγκαλιάζεις το σώμα μου, ακουμπάει το στέρνο, τα πόδια, ακουμπάν οι καρδιές και συντονίζονται. Το κεφάλι γέρνει λιγάκι. Και μένεις εκεί να απολαύσεις λίγα δευτερόλεπτα γαλήνης.

Αγκαλιά είναι αυτό που...κρατάς την ψυχή μου. 

Αυτά που σου λέω και αυτά που δεν τολμάω να πω. 

Ποσό σημαντική απώλεια η αγκαλιά σε αυτό τον καιρό φόβου και απομόνωσης που ζούμε. 

Ένταση φοβερή, αγωνία, στιγμές εγκλωβισμού, μοναξιά στα μάτια και θυμός...θυμός...θυμός...

Ααχ αν δεν είχαμε και αυτόν τον ευεργετικό θυμό να μας αποσυμφοριζει τι θα κάναμε. Θυμός ο παρεξηγημένος. Ωστόσο δεν είναι αρκετός, δεν φτάνει από μόνος του. 

Προχθές αποχαιρετούσα έναν θεραπευόμενο. 

¨Τώρα τι θα κάνουμε; Δεν θα σε αγκαλιάσω τώρα!´ μου είπε με δάκρυα στα μάτια...

Eίναι σημαντική στιγμή και για τους δυο μας. Ένα ταξίδι στη θεραπεία που κάνουμε μαζί, συνοδοιπόροι, συνεργάτες στα μονοπάτια της ζωής του. Και πάντα, μα πάντα από τον καθένα κάτι μαθαίνω.. 

Η θεραπευτική σχέση δεν τελειώνει, είναι πάντα εκεί ανοιχτή αγκαλιά... είπα...αλλά ξέραμε και οι δύο πως δεν είναι το ίδιο. 

Ποσό διαφορετικό αντίο... ανέπαφο σαν τις συναλλαγές, πιο μακρινό, πιο ψυχρό...

Η αγκαλιά, η πρώτη μας επαφή με τον έξω κόσμο βγαίνοντας από την μητρική κοιλιά. Η πρώτη επιβεβαίωση ότι υπάρχεις. Είσαι ζωντανός και είσαι εδώ μαζί της. Με την μαμά... Αγκαλιά είναι ο τρόπος να ορίσεις τον εαυτό σου, να σου πει η μαμά ότι είσαι αρκετά καλός, να ορίσεις το σώμα την ύπαρξη σου. Η αγκαλιά εκείνη είναι ο τρόπος να καταλάβεις ότι υπάρχει. Ότι είσαι σημαντικός, αληθινός, αγαπητός. Άλλωστε δεν ξέρω αν το θυμάσαι αλλά μέχρι 6 μηνών νόμιζες πως η μαμά και εσύ είχατε το ίδιο σώμα. Και δεν είχες ανάγκη μόνο το φαγητό. Ήθελες και αγκαλιά, πολλή αγκαλιά, ζεστή, πρόθυμη με αγάπη. Αυτή η αγκαλιά όταν δε ερχόταν ένιωθες απελπισία, τρόμο, φόβο θανάτου έντονο και πανικό...και έκλαιγες γοερά... 

Είναι εκείνη η στιγμή που κάποια κουρασμένη μητέρα λέει ...άστο να κλάψει , δεν πειράζει μαθαίνει...! 3 μηνών μωρό...άστο...μαθαίνει....όταν το αφήσεις μαθαίνει ναι. Μαθαίνει πως οι ανάγκες του δεν θα ικανοποιούνται, μαθαίνει να ζει χωρίς αγκαλιά, μαθαίνει να φοβάται τον θάνατο και να τρέμει την μοναξιά. Όντως κάποια στιγμή σταματάει να φωνάζει. Αυτό ναι είναι γιατί έμαθε. Έμαθε πως οι ανάγκες ου είναι ασήμαντες. Είναι παραίτηση. Παραίτηση από την ζωτικής σημασίας αγκαλιά. 

Και μια θέση ζωής...οι ανάγκες μου δεν αξίζουν να ικανοποιηθούν... πόνος. 

Η μαγική Αγκαλιά! Η αγκαλιά που δίνει ζωή! Έκρηξη ωκυτοκινης στο μεταιχμιακό σύστημα στο συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου! Έκρηξη ζεστασιάς, ανακούφισης, ελπίδας, εμπιστοσύνης, δύναμης! Έκρηξη ντοπαμίνης, χαράς, ευεξίας!!

Δυναμική έκρηξη ζωής που τόσο πολύ αναζητάς γύρω σου. Είναι εδώ. Η μαγική σου δύναμη είναι εδώ μέσα και μαζί σου. Χρειάζεται όμως πολλή δύναμη για μια αγκαλιά. Πολύ θάρρος.

Και τώρα πίσω από την μάσκα σου έχει μείνει η αγκαλιά των ματιών. Ένα νέο είδος αγκαλιάς που παλεύει να σε κρατήσει σε επαφή με την ζωή. Και βλέπεις μάτια γελαστά, μάτια φευγάτα, μάτια κουρασμένα, μάτια χαρούμενα. Βλέπεις μάτια που σου λένε πως περνάνε δύσκολα οι μέρες μέσα στο σπίτι, μάτια που υποφέρουν σιωπηλά, μάτια γέρικα, μάτια μοναχικά, μάτια φοβισμένα. 

Συνάντησα στον δρόμο φεύγοντας από την δουλειά μια γιαγιά. Ήταν πάνω από 80 αλλά κιμπαρισα περιποιημένη. 

¨Γιαγιά γιατί δεν φοράς την μάσκα σου? Να προσεχείς τώρα αυτό τον καιρό.¨ 

Άρχισε να κλαίει... Ξαφνιάστηκα, προσπάθησα να καταλάβω τι κακό είπα...

¨Είσαι καλά γιαγιά;¨

¨Αχ κορίτσι μου νόμιζα ότι την φορούσα την μάσκα μου! Αχ κορίτσι μου ¨ έλεγε και ξανά λέγε και τα δάκρυα ποτάμι...

 ¨Γιατί κλαις γιαγιά;¨

 ¨ Αχ σε ευχαριστώ που ρώτησες, σε ευχαριστώ που με είδες!¨ 

Της έδωσα μια μάσκα και έφυγα. Την σκεφτόμουν για ώρα πολλή. Πόση μοναξιά στα μάτια και στην ψυχή της. Πόση ευγνωμοσύνη που απλά την είδα...

Θα σε περιμένω αγκαλιά να επιστρέψεις στην ζωή μου...και δεν θα σε φοβηθώ, δεν θα ντραπώ, δεν θα κρυφτώ. Θα σε ζητήσω και θα σε πάρω πίσω, το ξέρω. 

Γιατί κάθε φορά που κάποιος σε ζητάει Στ´ αλήθεια , ΕΣΥ έρχεσαι. 








 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις